Vaartkom/Tweetwaters, Leuven (BE)

Vaartkom.jpg

XDGA STEPHANE BEEL ARCHITECTEN

Dit project in Leuven omvat de transformatie van een verlaten industrieterrein in een levendige stadswijk aan het water (o.a. met de voormalige brouwerijsite ‘Stella’), met behoud van de molens van Orshoven en het herbestemmen van de silo’s om het eigen karakter van de wijk te beklemtonen. De woondichtheid bedraagt 109 woningen/ha, wat mogelijk is door de voorziene hoogbouw. Er is plaats voor 1200 laagenergetische woningen, BREEAM-gecertificeerd. De wijk wordt volledig autovrij ingericht, waardoor de grote groene tussenruimtes meer dan 70% van het terrein zullen innemen. De Dijle vormt in het plan de groene ader van de nieuwe wijk. Het ecologisch groen met een hogere natuurwaarde is ook geconcentreerd langsheen de Dijle, maar infiltreert op strategische plaatsen ook tussen de gebouwen. De rivier dient voor waterzuivering en biedt een halfopen biotoop voor fauna en flora.